Tarta z pora i ziemniaków

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g + 20 g masła Łaciate
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g ziemniaków
  • 350 g pora
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 g bryndzy koziej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę.



Krok 2

Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w wysokim pojemniku do blendowania. Ciasto wyjmij i lekko zagnieć. Rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów, a następnie przełóż do formy na tartę. Ciasto wstaw do lodówki na 15 minut, aby stężało. Po wyjęciu nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190°C, przez ok. 10-15 minut.



Krok 3

Pory pokrój w drobne pół krążki. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Dodaj posiekany czosnek oraz pora. Duś pod przykryciem przez ok. 5-10 minut. Dodaj 100 ml śmietanki i duś jeszcze przez chwilę. Odstaw. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu dodaj 1 żółtko i wymieszaj.



Krok 4

150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami. Dodaj ziemniaki i bryndze. Dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 5

Na podpieczony spód do tarty wyłóż pora, a następnie masę ziemniaczaną. Wygładź wierzch. Piecz w 160°C przez ok. 45 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.