Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę.
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w wysokim pojemniku do blendowania. Ciasto wyjmij i lekko zagnieć. Rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów, a następnie przełóż do formy na tartę. Ciasto wstaw do lodówki na 15 minut, aby stężało. Po wyjęciu nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190°C, przez ok. 10-15 minut.
Pory pokrój w drobne pół krążki. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Dodaj posiekany czosnek oraz pora. Duś pod przykryciem przez ok. 5-10 minut. Dodaj 100 ml śmietanki i duś jeszcze przez chwilę. Odstaw. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu dodaj 1 żółtko i wymieszaj.
150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami. Dodaj ziemniaki i bryndze. Dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.
Na podpieczony spód do tarty wyłóż pora, a następnie masę ziemniaczaną. Wygładź wierzch. Piecz w 160°C przez ok. 45 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz