Tarta z pora i ziemniaków

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła Łaciate pokrojonego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 350 g pora(tylko białe części)
  • 250 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 100 g bryndzy koziej
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło Łaciate do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w wysokim pojemniku do blendowania. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C.



Krok 2

Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i dodaj do nich 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.