Torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną, pieprzem i listkami mięty pieprzowej

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Krem

  • 600 g brzoskwini w syropie z puszki, połówki
  • 40 ml likieru pomarańczowego
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja

  • mięta pieprzowa do dekoracji
  • pieprz grubo mielony
  • pieprz cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (góra, dół)



Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z połową cukru. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodawaj pozostały cukier. Cały czas ubijając, połącz z żółtkami. Do powstałej masy przesiej mąkę oraz skrobię i wymieszaj łopatką. Przelej do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz przez 30-35 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu ostudź.



Krok 3

Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój w grubsze plasterki, skrop likierem pomarańczowym i odstaw na 30 min. Ponownie odsącz brzoskwinie i tym razem zachowaj płyn – posłuży on do nasączenia biszkoptu.



Krok 4

Żelatynę rozpuść w 80 ml gorącej wody i ostudź. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6OC). Na koniec połącz bitą śmietanę z żelatyną.



Krok 5

Biszkopt skrop zachowaną zalewą z brzoskwiń i rozłóż 1/3 śmietany, ułóż brzoskwinie, rozprowadź pozostałą bitą śmietanę i wyrównaj. Wierzch udekoruj wokół brzoskwiniami, listkami mięty oraz grubo mielonym pieprzem. Środek oprósz delikatnie pieprzem cayenne. Schłodź w lodówce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.