Węgierski Langosz

Najbardziej popularny węgierski fast food. Chrupiący placek ziemniaczano - drożdżowy smażony na głębokim oleju. Z dodatkiem świeżego sosu śmietanowo - ziołowego i tartego sera smakuje wybornie.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mącznych ziemniaków typ BC lub C
  • 400 – 500g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 litr oleju rzepakowego

Sos:

  • 200 ml dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu creme fraîche Mlekpol
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego Królewski z Kolna Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier, 50 ml letniego mleka i 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość.



Krok 2

Ugotowane w mundurkach ziemniaki (zimne) obierz ze skóry, porządnie utłucz lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładkie puree. Dodaj je do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wraz z pozostałymi składnikami -resztką mleka, resztą mąki, słodką papryką i solą.



Krok 3

Wyrób ugniatając ręką gładkie ciasto. Uformuj placki dowolnej średnicy o grubości ok. 1,5 - 2cm . Przykryj czystą ściereczką kuchenną i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut.



Krok 4

W międzyczasie rozgrzej olej oraz przygotuj sos: posiekaj drobno pietruszkę i czosnek (lub wyciśnij przez praskę), posól, a na koniec zmieszaj z dipem śmietanowym. Dosól do smaku, a następnie wstaw do lodówki.



Krok 5

Na rozgrzany olej przełóż podrośnięte placki. Smaż ok. 2 minuty z każdej strony, wyjmij i odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jedz na ciepło, polane sosem i posypane startym lub pokrojonym w drobne paseczki serem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.