Najbardziej popularny węgierski fast food. Chrupiący placek ziemniaczano - drożdżowy smażony na głębokim oleju. Z dodatkiem świeżego sosu śmietanowo - ziołowego i tartego sera smakuje wybornie.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier, 50 ml letniego mleka i 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki (zimne) obierz ze skóry, porządnie utłucz lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładkie puree. Dodaj je do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wraz z pozostałymi składnikami -resztką mleka, resztą mąki, słodką papryką i solą.
Wyrób ugniatając ręką gładkie ciasto. Uformuj placki dowolnej średnicy o grubości ok. 1,5 - 2cm . Przykryj czystą ściereczką kuchenną i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej olej oraz przygotuj sos: posiekaj drobno pietruszkę i czosnek (lub wyciśnij przez praskę), posól, a na koniec zmieszaj z dipem śmietanowym. Dosól do smaku, a następnie wstaw do lodówki.
Na rozgrzany olej przełóż podrośnięte placki. Smaż ok. 2 minuty z każdej strony, wyjmij i odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jedz na ciepło, polane sosem i posypane startym lub pokrojonym w drobne paseczki serem. Smacznego!
Dodaj komentarz