Zupa fasolowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 400 g fasolki szparagowej (poza sezonem mrożonej)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200 g śmietany 18% lub 80 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku na oliwie i maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, ale uważamy, żeby się nie spaliła. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć przez 2 minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 2

Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.



Krok 3

Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku i rozmrożoną zieloną fasolkę.



Krok 4

Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.