Zupa solanka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • BULION WOŁOWY
  • 750 g surowej wołowiny
  • 500 g włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 l wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • ZUPA
  • 2 cebule
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 250 g białej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 500 g włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • DO PODANIA:
  • 100 g śmietany UHT Łaciata 18%
  • 1 cytryna
  • świeży koperek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.



Krok 2

obraną cebulę kroimy w kostkę. Odsączne ogórki kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.



Krok 3

Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.