Weź udział w naszym konkursie

1

Kup deser z maślanką,

nagraj jak odrywasz wieczko od opakowania i wyrzucasz je do żółtego pojemnika na śmieci, a następnie delektuj się smakiem ulubionego deseru!

2

Opublikuj wideo na swoim Instagramie z #zerwaneoblizane i prześlij na adres: konkurs@zerwaneoblizane.pl

Do wygrania
7 zestawów prezentowych
od firmy Mlekpol.

Konkurs trwa od 17.10.2022 do 19.12.2022

Regulamin konkursu

Recykling aluminium

Aluminium jest jednym z najchętniej stosowanych materiałów na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Myśląc o nim, najczęściej przychodzi nam do głowy puszka napoju – jednak aluminium występuje w wielu innych rodzajach opakowań, które stanowią dużą część całego rynku.

Co istotne - branża aluminiowa klasyfikuje wieczka opakowań jogurtowych i deserowych – tzw. platynki, jako folię aluminiową.

Jak podaje raport Fundacji RECAL „Recykling aluminium. W kierunku zamknięcia obiegu.”, recyckling stanowi 5-6% całej frakcji opakowań aluminiowych! Pozostawienie na kubeczku elementów aluminiowych – platynek, uniemożliwia recykling tego tworzywa.

Ekologia to przyszłość i świadomy wybór! Dlatego w ramach kampanii

zerwane, oblizane

chcemy pokazać, że drobne działania proekologiczne – jak oddzielenie wieczka od kubeczka
po deserze – nie zajmą dużo czasu, a w skali globalnej będą miały ogromne znaczenie!

Platynki – dlaczego oddzielenie ich jest tak ważne?

Kubeczek i wieczko od deseru, mimo że oba powinny trafić do żółtego kosza, to każde z nich wykonane jest z innego materiału.

Dlatego w dalszym etapie recyklingu - na linii sortującej aluminium wydzielane jest przez separatory wiroprądowe, a PP (polipropylen) wydzielany jest przez sortery optyczne. Jeśli na linii sortującej, znajdzie się opakowanie z nieoderwanym wieczkiem od kubeczka – sortowanie nie wydzieli platynki, a więc recykling tego tworzywa będzie niemożliwy. Podobnie, jeśli na opakowaniu po deserze pozostaną niewielkie fragmenty wieczka – utrudni to jeszcze bardziej efektywność wydzielania folii aluminiowej.

Co ważne! Kiedy segregujemy folię aluminiową, warto zgnieść ją w dużą „spłaszczoną” kulkę – w ten sposób zwiększamy szanse na jej automatyczne wydzielenie w sortowni odpadów.

Desery z maślanką są lekkie, a jednocześnie gęste i aksamitne. Co je wyróżnia?

Aż w 60% składają się z maślanki, co nadaje produktowi
naturalny aksamitny smak!

Dzięki wyjątkowym dodatkom powstały desery o oryginalnych smakach:
nata de coco z kawałkami czekolady, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa.

Są one doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy w przekąsce szukają czegoś
więcej, niż tylko zaspokojenia głodu. To propozycje stworzone z myślą nie tylko
o zdrowym deserze, ale także o drugim śniadaniu!

Wypełnij ankietę i bądź EKO!

Kliknij tutaj

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.