Abdoogh Khiar - zupa jogurtowa

Ta orzeźwiająca zupa podawana jest lodowato zimna. Jest idealnym, lekkim obiadem w upalny dzień!

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 ogórki
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki świeżej mięty
  • ½ szklanki świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży perskiej
  • 2 placki pita
  • kostki lodu

Przygotowanie

Krok 1

Suszoną miętę rozdrobnij. Ogórki pokrój w kostkę. Orzechy, miętę i pietruszkę posiekaj drobno.



Krok 2

Zmiksuj jogurt, połowę wody, sól i miętę w blenderze, aby uzyskać gładką zupę.



Krok 3

Do 4 misek rozłóż ogórki, rodzynki, orzechy i pietruszkę.



Krok 4

Wlej jedną czwartą mieszanki jogurtowej do każdej miski.



Krok 5

Posyp płatkami róży, a następnie dodaj kilka kostek lodu do każdej miski.



Krok 6

Połam chleb na małe kawałki i dodaj część do każdej miski. Pozwól chlebowi nasiąknąć przez 5-7 minut przed podaniem. Podawaj na zimno. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.