Zapiekanka z klopsikami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 g makaronu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki masła Łaciate
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1–2 łyżeczki soli
  • 300 g gotowych klopsików

Przygotowanie

Krok 1

Ustaw piekarnik na 200°C.



Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondlu.



Krok 3

W naczyniu do zapiekania (rozmiar 23x33 cm) wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki. Szczelnie przykryj folią aluminiową (podwójna warstwa folii to dobry pomysł).



Krok 4

Piecz przez 35-40 minut.



Krok 5

Usuń folię (uważaj, jest gorąca!). Zamieszaj zapiekankę, dodaj szpinak i posyp tartym serem Jantar. Zapiekaj przez dodatkowe 3-5 minut pod grillem, aby zapiekanka lekko się przyrumieniła. Odstaw na kilka minut, by sos zgęstniał. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.