Baba ghanoush z masłem orzechowym

Wyjątkowa wersja baba ghanoush, w której zamiast tahini wykorzystuje się masło orzechowe. Najlepiej serwować ze świeżym pieczywem, warzywami pokrojonymi w słupki lub pitą.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 bakłażany
  • - 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • - 2 ząbek czosnku
  • - sok z 1 cytryny
  • - sól do smaku

Dodatkowo:

  • - oliwa z oliwek
  • - pestki granatu
  • - świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 2

Bakłażany przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Piec około 30 minut.



Krok 3

Posiekać czosnek.



Krok 4

Z upieczonych bakłażanów wydrążyć za pomocą łyżki miąższ. Umieścić go w pojemniku blendera, dodać masło orzechowe, czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Dosolić do smaku.



Krok 5

Przełożyć do miski, polać oliwą, posypać pestkami granatu i kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.