Wyjątkowa wersja baba ghanoush, w której zamiast tahini wykorzystuje się masło orzechowe. Najlepiej serwować ze świeżym pieczywem, warzywami pokrojonymi w słupki lub pitą.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Bakłażany przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Piec około 30 minut.
Posiekać czosnek.
Z upieczonych bakłażanów wydrążyć za pomocą łyżki miąższ. Umieścić go w pojemniku blendera, dodać masło orzechowe, czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Dosolić do smaku.
Przełożyć do miski, polać oliwą, posypać pestkami granatu i kolendrą.
Dodaj komentarz