Babeczki tiramisu

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mocnej kawy
  • ½ szklanki syropu orzechowego lub kawowego

Krem:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 1 szczypta soli
  • kakao

Przygotowanie

Krok 1

Oddziel żółtka od białek do dwóch miseczek.



Krok 2

Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj, aż do momentu, gdy masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Miksuj, aż do połączenia się składników.



Krok 3

Mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj dokładnie łyżką.



Krok 4

Masę przelej do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12 minut.



Krok 5

Wyciągnij babeczki z piekarnika i przestudź.



Krok 6

W miseczce połącz kawę z syropem i nasącz nią obficie babeczki.



Krok 7

Przygotuj krem. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli. W misce za pomocą miksera połącz serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie połącz za pomocą szpatułki.



Krok 8 

Gotowy krem wyłóż na babeczki. Wierzch posyp kakao. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.