Bardzo czekoladowe ciasto z migdałami to pomysł na pyszny deser dla najbliższych. Jest prosty w przygotowaniu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 14
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Migdały umieszczamy w blenderze i je rozdrabniamy. Można posiekać drobno nożem. Obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem masła.
W wysokiej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kakao, połowę migdałów oraz mąkę. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową oraz dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy 25 minut.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy kakao oraz cukier puder. Polewamy przestudzone ciasto oraz posypujemy resztą migdałów.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 15:43:00
Wygląda pysznie, ciasta to moje smaki.
Odpowiedz