Ciasto czekoladowe z siekanymi migdałami

Bardzo czekoladowe ciasto z migdałami to pomysł na pyszny deser dla najbliższych. Jest prosty w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g migdałów
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • łyżka masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła Łaciate
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 2

Migdały umieszczamy w blenderze i je rozdrabniamy. Można posiekać drobno nożem. Obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem masła.



Krok 3

W wysokiej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kakao, połowę migdałów oraz mąkę. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową oraz dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.



Krok 4

Pieczemy 25 minut.



Krok 5

Przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy kakao oraz cukier puder. Polewamy przestudzone ciasto oraz posypujemy resztą migdałów.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 15:43:00

Wygląda pysznie, ciasta to moje smaki.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.