Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, warto go więc wykorzystać i dodać je do babeczek. To idealny deser na każdą okazję. Poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu.
Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Do dużej miski wrzucić masło i cukier. Ubić. Stopniowo dodawać jajka i ekstrakt, cały czas ubijać do powstania puszystej masy.
Nastawić piekarnik na 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito. Dodać do miski z masą maślaną. Wlać mleko. Zmiksować do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub uszykować sylikonowe foremki na babeczki. Ciasto nałożyć na ⅔ wysokości foremek. W sam środek wcisnąć po jednej wiśni bez pestek.
Piec przez około 20 minut z funkcją grzania od dołu, a pod koniec czasu pieczenia zmienić na opcję termoobiegu.
Kiedy babeczki są w piekarniku warto zrobić polewę czekoladową. W garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać. Polewa musi zgęstnieć. Kiedy babeczki ostygną nałóżyć ją na ciasto. Następnie przed podaniem posypać babeczki cukrem pudrem. Można je udekorować czereśnią.
Dodaj komentarz