Babka kawowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Babka

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g rozpuszczonego masła Łaciate
  • 5 jajek,
  • 220 g cukru,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki łaciatej 30% Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.



Krok 2

Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.