Babka z borówkami

Pyszne kruche ciasto, idealne do herbaty. Borówki sprawiają, że babka jest lekko kwaśna. Borówki są źródłem witamin, dlatego koniecznie przygotuj ten deser w okresie letnim.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g masła
  • - 1 szklanka cukru
  • - 4 jajka
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 37 g)
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szczypta soli (4 g)
  • - 1/2 szklanki mleka
  • - 125 g borówek

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (do 180 stopni – jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). Natłuść formę i oprósz mąką.



Krok 2

200 g masła zmiksuj z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj delikatnie jajka.



Krok 3

Wymieszaj mąkę i cukier waniliowy z proszkiem do pieczenia i solą. Dołącz borówki. Połącz z mlekiem i masą jajeczną. Wlej ciasto do formy, piecz 50-60 minut (sprawdź wykałaczką, czy jest gotowe – wbij ją w ciasto – powinna być sucha i czysta). Pozostaw ciasto w formie jeszcze przez ok. 15 minut, potem wyjmij je i ostudź.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.