Biscotti (lub cantucci) to ciasteczka wywodzące się z Toskanii, w tym przypadku z całymi migdałami i wyraźnie cytrynowym aromatem. Świetnie smakują po zamoczeniu w gorącej kawie lub herbacie. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce, aby pozostały kruche i nie nabrały wilgoci.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Bez laktozy
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać migdały, jajka i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować lekko spłaszczone wałki o szerokości około 3 cm i układać na blasze.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Wyjąć z piekarnika. Obniżyć temperaturę do 150°C, w tym czasie przestudzić wałki. Następnie lekko po przekątnej pokroić w centymetrowe plastry. Ponownie ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Dodaj komentarz