Bagietka razowa

Bagietka razowa to idealny pomysł jako dodatek np. do sałatek lub ciepłe pieczywo śniadaniowe. Jest prosta w przygotowaniu i na pewno zasmakuje Twojej rodzinie.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 10 gram suchych drożdży

Przygotowanie

Krok 1

W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Zdejmujemy rondel z gazu i wlewamy wodę. Dodajemy kolejno pozostałe składniki cały czas mieszając. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Umieszczamy w nim również naczynie żaroodporne z wodą.



Krok 3

Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy kształt bagietki. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 4

Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.