Bagietka razowa to idealny pomysł jako dodatek np. do sałatek lub ciepłe pieczywo śniadaniowe. Jest prosta w przygotowaniu i na pewno zasmakuje Twojej rodzinie.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Zdejmujemy rondel z gazu i wlewamy wodę. Dodajemy kolejno pozostałe składniki cały czas mieszając. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Umieszczamy w nim również naczynie żaroodporne z wodą.
Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy kształt bagietki. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
Dodaj komentarz