Bananowe muffiny

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 średnie banany,
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego,
  • 1 szklanka (250 ml) mleka Łaciate,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki (320 g) mąki,
  • 2/3 szklanki (160 g) cukru trzcinowego lub białego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego),
  • 125 g orzechów włoskich lub pekan

Przygotowanie

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z kawałka cytryny) i włożyć do miski. Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz i wszystko wymieszać rózgą. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę. Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka). Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec ok. 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.