75g masła roztop na patelni lub w małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
Blachę do pieczenia ustaw na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Całe jajka oraz żółtko wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj przez 5 minut na wysokich obrotach miksera. Jajka powinny zrobić się puszyste i podwoić swoją objętość.
W osobnej misce wymieszaj obie mąki, przesiej je przez sitko, a następnie przełóż porcjami (np. po 1 łyżce) do masy i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj wystudzone, roztopione masło i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmaruj dokładnie resztą masła. Złóż ją i napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, zrób z niego ciasteczka.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić przykryj je folią aluminiową.
Baranka pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. Po wyciągnięciu z formy, w razie potrzeby, zetnij kawałek ciasta, aby można było baranka postawić. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz