Barszcz ukraiński jest jedną z najlepszych i jednocześnie najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Jest to bardzo szybka i pożywna zupa, szczególnie polecana na zimę.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, dolewamy świeżej wody i gotujemy. Cielęcinę dodajemy do garnka i dolewamy wodę, aż do całkowitego przykrycia. Potem gotujemy, aż całość będzie miękka. Pod koniec gotowania solimy.
Cielęcinę przekładamy na talerz. Odmierzamy 2 litry wywaru z mięsa, który wlewamy do garnka, po czym dodajemy ponownie pokrojone kawałki cielęciny, a także startą na tarce włoszczyznę, pokrojoną cebulę i pora. Całość gotujemy, po czym dodajemy starte na tarce buraki.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, a po 5 minutach pokrojoną w paski kapustę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy masło. Następnie wszystko polewamy sokiem cytrynowym, przecierem, solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy na koniec fasolę i gotujemy całość przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.
Dodaj komentarz