Barszcz ukraiński z cielęciną

Barszcz ukraiński jest jedną z najlepszych i jednocześnie najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Jest to bardzo szybka i pożywna zupa, szczególnie polecana na zimę.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 1 porcja włoszczyzny
  • ½ małej główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 3 buraki
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki soku cytrynowego
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 1 por

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, dolewamy świeżej wody i gotujemy. Cielęcinę dodajemy do garnka i dolewamy wodę, aż do całkowitego przykrycia. Potem gotujemy, aż całość będzie miękka. Pod koniec gotowania solimy.



Krok 2

Cielęcinę przekładamy na talerz. Odmierzamy 2 litry wywaru z mięsa, który wlewamy do garnka, po czym dodajemy ponownie pokrojone kawałki cielęciny, a także startą na tarce włoszczyznę, pokrojoną cebulę i pora. Całość gotujemy, po czym dodajemy starte na tarce buraki.



Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, a po 5 minutach pokrojoną w paski kapustę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy masło. Następnie wszystko polewamy sokiem cytrynowym, przecierem, solą, pieprzem i cukrem.



Krok 4

Dodajemy na koniec fasolę i gotujemy całość przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.