Barszcz ukraiński to danie zdrowe pożywne i treściwe. Zupa ta jest bardzo popularna w Polsce. Zna ją chyba każdy z nas, dlatego przepisu tego nie trzeba specjalnie polecać.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wieprzowinę kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku. Następnie zalewamy naturalnym bulionem i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę kroimy na mniejsze fragmenty, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, włoszczyznę oraz buraki ścieramy na tarce.
Do zupy dodajemy białą fasolę z puszki, cebulę i włoszczyznę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ziemniaki i koncentrat pomidorowy. Gdy ziemniaki będą miękkie, barszcz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podajemy na ciepło na talerzu.
Dodaj komentarz