Ziemniaki pieczone z gzikiem

Pieczone ziemniaki z gzikiem to istna uczta dla podniebienia!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 150 g śmietany Łaciata 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta suszonej natki pietruszki
  • 2 rzodkiewki
  • kilka gałązek koperku
  • mielona papryka wędzona słodka

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie myjemy ziemniaki i gotujemy je w mundurkach w średnim garnku w osolonej wodzie. W międzyczasie do miski dodajemy Twaróg Mazurski Smak półtłusty i rozgniatamy go widelcem. Siekamy szczypiorek i dodajemy go do miski, twaróg doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.



Krok 2

Dodajemy Śmietanę Łaciatą 12%, drobno posiekaną rzodkiewkę i suszoną natkę pietruszki. Siekamy koperek i łączymy wszystkie składniki.



Krok 3

Gotowe ziemniaki odcedzamy i kroimy na połówki. Ziemniaki wydrążamy, zachowując przy tym w misce ich środki. Drylowane połówki smarujemy w środku masłem i pieczemy 4-5 minut w 180°C.



Krok 4

Pozostawione w misce środki ziemniaków rozgniatamy lekko widelcem, dodajemy do nich pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i solimy.



Krok 5

Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy je gzikiem i rozgniecionymi ziemniakami. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorkiem i wędzoną papryką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.