Pieczone ziemniaki z gzikiem to istna uczta dla podniebienia!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Dokładnie myjemy ziemniaki i gotujemy je w mundurkach w średnim garnku w osolonej wodzie. W międzyczasie do miski dodajemy Twaróg Mazurski Smak półtłusty i rozgniatamy go widelcem. Siekamy szczypiorek i dodajemy go do miski, twaróg doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
Dodajemy Śmietanę Łaciatą 12%, drobno posiekaną rzodkiewkę i suszoną natkę pietruszki. Siekamy koperek i łączymy wszystkie składniki.
Gotowe ziemniaki odcedzamy i kroimy na połówki. Ziemniaki wydrążamy, zachowując przy tym w misce ich środki. Drylowane połówki smarujemy w środku masłem i pieczemy 4-5 minut w 180°C.
Pozostawione w misce środki ziemniaków rozgniatamy lekko widelcem, dodajemy do nich pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i solimy.
Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy je gzikiem i rozgniecionymi ziemniakami. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorkiem i wędzoną papryką. Smacznego!
Dodaj komentarz