Ziemniaki pieczone z gzikiem

Pieczone ziemniaki z gzikiem to istna uczta dla podniebienia!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 150 g śmietany Łaciata 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta suszonej natki pietruszki
  • 2 rzodkiewki
  • kilka gałązek koperku
  • mielona papryka wędzona słodka

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie umyj ziemniaki. Ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie przez ok. 12-16 min. Przygotuj farsz. Do miski dodaj twaróg i rozgnieć go widelcem. Szczypiorek posiekaj i także dodaj go do miski. Na koniec dopraw do smaku pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Do twarogu dodaj śmietankę, drobno posiekaną rzodkiewkę i suszoną natkę pietruszki. Dodaj także posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Gotowe ziemniaki odcedź i przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż każdego ziemniaka. Wnętrze odłóż na razie do miski. Wydrylowane połówki posmaruj dokładnie masłem, a potem przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 4-5 minut w 180°C.



Krok 4

Pozostawione w misce środki ziemniaków rozgnieć lekko widelcem. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posól.



Krok 5

Podpieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Do każdej połówki ziemniaka włóż porcję farszu twarogowego i farszu z ziemniaków. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem i wędzoną papryką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.