Pieczone ziemniaki z gzikiem to istna uczta dla podniebienia!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Dokładnie umyj ziemniaki. Ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie przez ok. 12-16 min. Przygotuj farsz. Do miski dodaj twaróg i rozgnieć go widelcem. Szczypiorek posiekaj i także dodaj go do miski. Na koniec dopraw do smaku pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie wymieszaj.
Do twarogu dodaj śmietankę, drobno posiekaną rzodkiewkę i suszoną natkę pietruszki. Dodaj także posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe ziemniaki odcedź i przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż każdego ziemniaka. Wnętrze odłóż na razie do miski. Wydrylowane połówki posmaruj dokładnie masłem, a potem przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 4-5 minut w 180°C.
Pozostawione w misce środki ziemniaków rozgnieć lekko widelcem. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posól.
Podpieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Do każdej połówki ziemniaka włóż porcję farszu twarogowego i farszu z ziemniaków. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem i wędzoną papryką. Smacznego!
Dodaj komentarz