Beza z owocami :)

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Na bezę: ,
  • 5 białek ze średniej wielkości jajek,
  • 250-300 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • ,
  • Na krem:,
  • 200 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 250 g śmietanki 30% Łaciata
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.,
  • Dodajemy też inne dodatki typu posypki i mini beziki.

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie bezy: Nagrzać piekarnik do temperatury 140 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować 2 okręgi o średnicy 21 cm, wyłożyć nim blachę. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 3 minut. Pianę wyłożyć dosyć grubo na narysowane na papierze do pieczenia okręgi.



Krok 2

Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 140 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku.



Krok 3

Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Przygotowanie kremu: Śmietankę 30% Łaciate ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, serek mascarpone Mlekpol i ubijamy, aż masa zesztywnieje. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą.



Krok 4

Krem dzielimy na pół, nakładamy na jeden blat bezy , zdobimy owocami i kładziemy kolejny blat, po czym wykładamy owoce. Przechowujemy w chłodnym miejscu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.