Bezglutenowe czekoladowe muffinki

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 100 g masła orzechowego
  • ¼ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 18°C.



Krok 2

W dużej misce rozgnieść banana, dodać mleko, miód, jajko, syrop klonowy, masło orzechowe i zmiksować na gładką masę.



Krok 3

W osobnej misce rozdrobnić orzechy, dodać mąkę, sodę, kakao, wiórki.



Krok 4

Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia składników.



Krok 5

Na blaszce rozstawić papilotki do pieczenia muffinek lub przygotować specjalną formę. Papilotki wypełniać masą, następnie wstawić do pieczenia na około 25 minut.



Krok 6

Przed podaniem posypać posiekaną drobno gorzką czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.