Składniki

  • - 4,5 szklanki mąki pszennej
  • - ½ szklanki cukru
  • - ½ kostki drożdży świeżych
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1,5 – 2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
  • - 3 łodygi rabarbaru
  • - świeże truskawki do dekoracji
  • - 2 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, mleko, cukier i sól. Ciasto wyrabiamy. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 2

Rabarbar kroimy na drobne paski. Dodajemy do odstanego ciasta, mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Truskawki myjemy.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło albo olej i smażymy placki. Z obu stron lekko przyrumieniamy. Podajemy z dodatkiem świeżych truskawek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.