W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
Masło rozpuść w garnuszku. Do wysokiej miski lub garnka dodaj mąkę, masło, mleko i wodę. Wymieszaj. Dodaj jajka i wymieszaj ponownie, aż do połączenia składników. Możesz użyć do tego miksera. Odstaw ciasto na ok. 30 min.
Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej 1 łyżkę masła. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i wysmaż wszystkie naleśniki. Mają się tylko lekko zarumienić z obu stron. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim.
Przygotuj nadzienie. Za pomocą miksera ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj do niej 2 opakowania deserów z maślanką i dokładnie wymieszaj.
Na każdym naleśniku połóż porcję nadzienia i garść borówek. Zawiń dokładnie w rulon i podawaj od razu. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były delikatniejsze i bardziej miękkie, po usmażeniu przykryj je czystą kuchenną ściereczką i pozwól im przez kilka minut odpocząć.
Dodaj komentarz