Bezglutenowe naleśniki z borówkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wody mocno gazowanej
  • 250 ml mleka UHT Łaciate 2%
  • 40 g masła Łaciate
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 desery z maślanką o smaku muffinki jagodowej Mlekpol
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 500 g świeżych borówek

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia.



Krok 2

Masło rozpuść w garnuszku. Do wysokiej miski lub garnka dodaj mąkę, masło, mleko i wodę. Wymieszaj. Dodaj jajka i wymieszaj ponownie, aż do połączenia składników. Możesz użyć do tego miksera. Odstaw ciasto na ok. 30 min.



Krok 3

Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej 1 łyżkę masła. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i wysmaż wszystkie naleśniki. Mają się tylko lekko zarumienić z obu stron. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim.



Krok 4

Przygotuj nadzienie. Za pomocą miksera ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj do niej 2 opakowania deserów z maślanką i dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Na każdym naleśniku połóż porcję nadzienia i garść borówek. Zawiń dokładnie w rulon i podawaj od razu. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!



Wskazówki

Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były delikatniejsze i bardziej miękkie, po usmażeniu przykryj je czystą kuchenną ściereczką i pozwól im przez kilka minut odpocząć.

Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Rolada z indyka


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Power bowl


-/5

Do 15 min

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.