Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i makaronem

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 1,5 szklanki groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 por (zielona część)
  • 100 g makaronu drobnego
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.





Krok 2

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć, aż staną się szkliste.



Krok 3

Dodać łyżkę masła oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić, aż zmiękną i puszczą sok. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia.



Krok 4

Dodać groszek oraz makaron. Gotować 5 minut.



Krok 5

Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.



Krok 6

Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy oraz posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i zdjąć z ognia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.