Bezowa słodycz

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Beza: ,
  • 6 białek,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Krem:,
  • 300 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol,
  • 150-200 g masy kajmakowej,
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki daktyli

Przygotowanie

Krok 1

Beza - Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca. Na koniec wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części i wykładamy na dwa narysowane koła na papierze i pieczemy w 140 stopniach 90 min.



Krok 2 Krem

Kremówkę, serek maskarpone i masę kajmakową miksujemy na dużych obrotach aż składniki się połączą i krem zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone daktyle i orzechy i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na jedną bezę i przykrywamy drugą. Chłodzimy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.