Biała konfitura z jabłek

Pyszna i słodka konfitura jabłkowa z dodatkiem białej czekolady. Bardzo oryginalne połączenie smaków, które sprawdzi się jako dodatek do ciast lub naleśników.

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg słodkich jabłek
  • 400 g białej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj ¾ szklanki wody i zagotuj.



Krok 2

Gdy jabłka się rozgotują, zmiksuj je, a następnie dodaj szczyptę soli i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż mus zgęstnieje.



Krok 3

Kiedy mus jest już odpowiednio gęsty dodaj połamaną na kostki czekoladę. Wymieszaj.



Krok 4 

Gdy czekolada się rozpuści gorący mus przełóż do słoików. Zakręć mocno wieczka i zawiń słoiki w ręcznik. Zostaw je tak do wystygnięcia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.