Pyszna i słodka konfitura jabłkowa z dodatkiem białej czekolady. Bardzo oryginalne połączenie smaków, które sprawdzi się jako dodatek do ciast lub naleśników.
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj ¾ szklanki wody i zagotuj.
Gdy jabłka się rozgotują, zmiksuj je, a następnie dodaj szczyptę soli i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż mus zgęstnieje.
Kiedy mus jest już odpowiednio gęsty dodaj połamaną na kostki czekoladę. Wymieszaj.
Gdy czekolada się rozpuści gorący mus przełóż do słoików. Zakręć mocno wieczka i zawiń słoiki w ręcznik. Zostaw je tak do wystygnięcia. Smacznego!
Dodaj komentarz