Muffiny dyniowe na Halloween

Babeczki są proste w przygotowaniu, a sama dekoracja zależy już od zdolności manualnych. Z masy cukrowej można ułożyć wiele jesiennych ozdób np. liście, jarzębinę czy dynię, która zdecydowanie zachwyci gości. Cukier możesz zastąpić syropem klonowym.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 dużej jajka
  • przecier z dyni lub puree
  • roztopione masło
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru białego, granulowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Dekoracja:

  • masa cukrowa w kolorze brązowym i pomarańczowym
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200°C. W misce wymieszaj dwa rodzaje cukru, masło i ubite wcześniej jajka.



Krok 2

Dodaj suche składniki i wymieszaj na gładką masę. Dodaj puree z dyni.



Krok 3

Ciasto nałóż do foremek na muffiny. Wypełniając je do połowy. Piecz przez 20 min.



Krok 4

Teraz pora na wykonanie dekoracji. Ser mascarpone ubij z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Kremową masę dodaj do rękawa cukierniczego lub nałóż na folię spożywczą i zawiń w rożek. Wyciśnij krem na wierzch babeczek.



Krok 5

Do wykonania ozdoby – dyni, potrzebujesz gotowej masy cukrowej w kolorze pomarańczowym. Uformuj ją w kształt dyni. Czapeczki na dynie wykonaj podobnie, ale przy użyciu brązowej masy cukrowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.