Babeczki są proste w przygotowaniu, a sama dekoracja zależy już od zdolności manualnych. Z masy cukrowej można ułożyć wiele jesiennych ozdób np. liście, jarzębinę czy dynię, która zdecydowanie zachwyci gości. Cukier możesz zastąpić syropem klonowym.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 16
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastaw piekarnik na 200°C. W misce wymieszaj dwa rodzaje cukru, masło i ubite wcześniej jajka.
Dodaj suche składniki i wymieszaj na gładką masę. Dodaj puree z dyni.
Ciasto nałóż do foremek na muffiny. Wypełniając je do połowy. Piecz przez 20 min.
Teraz pora na wykonanie dekoracji. Ser mascarpone ubij z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Kremową masę dodaj do rękawa cukierniczego lub nałóż na folię spożywczą i zawiń w rożek. Wyciśnij krem na wierzch babeczek.
Do wykonania ozdoby – dyni, potrzebujesz gotowej masy cukrowej w kolorze pomarańczowym. Uformuj ją w kształt dyni. Czapeczki na dynie wykonaj podobnie, ale przy użyciu brązowej masy cukrowej.
Dodaj komentarz