Błyskawiczne tiramisu w pucharkach

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 300 g biszkoptów (mogą być okrągłe)
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 400 ml mocnego espresso
  • 100 g cukru pudru
  • 25 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 4 łyżki gorzkiego, sypkiego kakao

Przygotowanie

Krok 1

Sparz jajka, a następnie przygotuj i ostudź kawę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski i utrzyj je mikserem na puszysty krem wraz z połową cukru pudru. Do masy dodaj likier i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawaj ser mascarpone, cały czas ubijając.



Krok 2

W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną masę. Następnie dodaj pozostały cukier i ubijaj, aż piana stanie się jednolita i zacznie błyszczeć. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszaj przy użyciu wyłącznie łyżki.



Krok 3

Biszkopty na parę sekund zanurzaj w kawie. W pucharkach ułóż pierwszą warstwę ciasteczek i przy użyciu sitka posyp ją drobną warstwą gorzkiego kakao. Wyłóż krem i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów ( możesz dodatkowo polać ją odrobina likieru), obsyp kakao i ponownie przykryj kremem. Powtarzaj czynności, aż do zapełnienia naczynia. Deser wstaw na noc do lodówki, a po wyciągnięciu oprósz wierzch kakao. Udekoruj kandyzowanymi wiśniami i miętą lub kawałkami czekolady. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.