Pierogi ze śliwkami i bananami

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml purée z dyni
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 0,4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • 15-20 szt. śliwek węgierek
  • 15-20 migdałów
  • Śmietanka Łaciata 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i purée z dyni.





Krok 2

Do garnuszka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.





Krok 3

Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki.





Krok 4

Migdały wsypać do garnuszka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki. W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.





Krok 5

Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Krok 6

Zimną śmietankę Łaciata ubić z cukrem pudrem. Ugotowane pierożki wyjąć na talerze i podawać ze śmietaną, opcjonalnie oprószone cukrem trzcinowym.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.