Brioszka, a inaczej chałka to idealne pieczywo, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Ciasto potrzebuje chwilę czasu na wyrośnięcie, jednak przepis sam w sobie jest banalnie prosty w wykonaniu!
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Przygotuj zaczyn drożdżowy. W garnuszku podgrzej mleko, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski dodaj mąkę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i miękkie masło. Wyrób ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykryj ścierką lub folią i odstaw na 2h w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Z ciasta uformuj trzy długie paski. Zlep je wszystkie z jednej strony i upleć luźny warkocz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wierzch warkocza posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 25 minut w 180°C. Podawaj z ulubionymi powidłami lub innymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz