Łatwa brioszka

Brioszka, a inaczej chałka to idealne pieczywo, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Ciasto potrzebuje chwilę czasu na wyrośnięcie, jednak przepis sam w sobie jest banalnie prosty w wykonaniu!

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła Łaciate

Zaczyn drożdżowy:

  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 2%
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj zaczyn drożdżowy. W garnuszku podgrzej mleko, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Do miski dodaj mąkę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i miękkie masło. Wyrób ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykryj ścierką lub folią i odstaw na 2h w ciepłe miejsce, aby wyrosło.



Krok 3

Z ciasta uformuj trzy długie paski. Zlep je wszystkie z jednej strony i upleć luźny warkocz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.



Krok 4

Wierzch warkocza posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 25 minut w 180°C. Podawaj z ulubionymi powidłami lub innymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.