Brokuły w cieście to chrupka przekąska, która idealnie pasuje np. do sosu czosnkowego. Są łatwe w przygotowaniu i na pewno zasmakują Twoim gościom.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest za mało gęste, to dodajemy mąkę. Odstawiamy na 10-15 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki. W garnku grzejemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody dodajemy różyczki i gotujemy jakieś 2-3 minut. Trzeba je odsączyć i ostudzić.
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w garnku. Różyczki pojedynczo zaburzamy w cieście, trzymamy za nóżkę. Smażymy na kolor złoty. Odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtu albo kwaśnej śmietany.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-17 18:43:00
Są bardzo dobre, polecam.