Brownie z masłem orzechowym

Połączenie masła orzechowego i gorzkiej czekolady... Cóż, to nie może się nie udać. Tak właśnie zrodził się pomysł na mocno czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego. Prawdziwa gratka dla łasuchów. Chętni mogą dodatkowo posypać ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 160 g cukru trzcinowego,
  • - 150 g gorzkiej czekolady,
  • - 150 g gładkiego masła orzechowego,
  • - 100 g masła Łaciate,
  • - 75 g mąki pszennej,
  • - 2 łyżki kakao,
  • - 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połamać na kostki. W garnku roztopić masło, dodać cukier i czekoladę. Rozpuścić, szybko mieszając. Odstawić na bok i przestudzić.



Krok 2

Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 3

Do rozpuszczonej czekolady dodać jedno jajko, zmiksować, a następnie dodać drugie i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, zmiksować do połączenia.



Krok 4

Czekoladową masę wylać do blaszki. Łyżką nabierać masło orzechowe i kłaść na brownie, następnie przy pomocy patyczka do szaszłyków tworzyć rozmaite wzory.



Krok 5

Brownie wstawić do piekarnika i około 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.