Klasyczne brownie ze śliwką. Idealne na słodki deser. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno sprawisz przyjemność najbliższym.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki drobno kroimy, orzechy drobno siekamy. W wysokiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy kakao. Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo utarta margarynę. Wrzucamy śliwki i orzechy. Ciasto przekładamy do blachy.
Pieczemy 1 godzinę.
Dodaj komentarz