Brownie ze śliwką

Klasyczne brownie ze śliwką. Idealne na słodki deser. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno sprawisz przyjemność najbliższym.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao 70%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

Śliwki drobno kroimy, orzechy drobno siekamy. W wysokiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy kakao. Żółtka oddzielamy od białek.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo utarta margarynę. Wrzucamy śliwki i orzechy. Ciasto przekładamy do blachy.



Krok 4

Pieczemy 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.