Bruschetta to klasyka kuchni włoskiej - grzanka natarta oliwą i czosnkiem z różnymi dodatkami, w tym wypadku pomidorami i bazylią. Dobrze jest wybrać dojrzałe i aromatyczne pomidory, w końcu to one grają tu pierwsze skrzypce. Bruschetta sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i lekka kolacja.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Bez laktozy
Piekarnik nagrzać do 180°C (funkcja grill).
Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż. Wrzucić na minutę do wrzącej wody, a następnie schłodzić w zimnej. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Ciabatty lub bagietkę pokroić pod lekkim skosem. Przełożyć na blaszkę i skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ząbek czosnku przeciąć na pół i natrzeć nim kromki.
Wstawić do piekarnika i piec do zarumienia.
Pomidory wymieszać z posiekanymi listkami bazylii i łyżką oliwy z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku.
Za pomocą łyżki nałożyć pomidory na podpieczone kromki. Serwować od razu.
Dodaj komentarz