Najprostsza bruschetta z pomidorami

Bruschetta to klasyka kuchni włoskiej - grzanka natarta oliwą i czosnkiem z różnymi dodatkami, w tym wypadku pomidorami i bazylią. Dobrze jest wybrać dojrzałe i aromatyczne pomidory, w końcu to one grają tu pierwsze skrzypce. Bruschetta sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i lekka kolacja.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 ciabatty lub 1 bagietka
  • - 2 pomidory,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 10 listków świeżej bazylii,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (funkcja grill).



Krok 2

Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż. Wrzucić na minutę do wrzącej wody, a następnie schłodzić w zimnej. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.



Krok 3

Ciabatty lub bagietkę pokroić pod lekkim skosem. Przełożyć na blaszkę i skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ząbek czosnku przeciąć na pół i natrzeć nim kromki.



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec do zarumienia.



Krok 5

Pomidory wymieszać z posiekanymi listkami bazylii i łyżką oliwy z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 6

Za pomocą łyżki nałożyć pomidory na podpieczone kromki. Serwować od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.