Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę,proszek, kakao i miksujemy. Na koniec dodajemy wodę i olej. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni.
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła. Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szklanki mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami. Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu, najlepiej robić to metalową trzepaczką. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy do śmietanki miksując chwilkę na najwyższych obrotach. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj komentarz