Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać do miski.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić.
Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.
Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odchodzić od ręki, wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, zostawić je w ciepłym miejscu, aby jeszcze wyrosły.
Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować roztrzepanym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki.
Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok. 25 minut.
Masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.
Dodaj komentarz