Bułeczki maślane

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • zimne mleko do posmarowania bułeczek
  • chia do posypania bułeczek

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuszczamy masło na patelni i studzimy. W międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, suche drożdże, wybijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione masło. Mieszamy i wyrabiamy do połączenia się składników (jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy podłużny wałek, tniemy na 9 części i formujemy bułeczki, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy chia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.