Bułki orkiszowe z ziarnami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 25 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • ziarna sezamu,
  • ziarna pestek dyni,
  • ziarna czarnuszki

Przygotowanie

Krok 1

Do 1/2 szklanki letniej wody wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki. Zaczyn wymieszać i odstawiamy na 15 minut aż podrośnie. Do miski wsypać obie mąki, sól, wlać pozostałą wodę oraz podrośnięty zaczyn i zagnieść dokładnie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść, podzielić na osiem części i uformować bułki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu, pestkami dyni i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 25-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.