Burgery z batatów z guacamole i karmelizowaną cebulką

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Burgery:

  • 1 batat
  • 1 puszka fasoli
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • Słodka papryka

Guacamole:

  • 1 awokado Hass
  • ½ pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 czerwone cebulę
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 bułki razowe
  • Garść liści szpinaku
  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie

Krok 1

Bataty przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut od zagotowania. Ostudzić, umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko. Fasolę odsączyć i dodać do masy, rozgnieść widelcem. Ugotowaną kaszę jaglaną odcedzić i dodać do masy. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.



Krok 2

Piekarnik nastawić na 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować 4 burgery i wyłożyć na papier. Posmarować oliwą i piec przez 25 minut.



Krok 3

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć przez 2 minuty. Następnie dodać 2 łyżki brązowego cukru. W razie potrzeby dodać więcej oleju i podsmażać, aż do rozpuszczenia cukru. Ściągnąć z ognia.



Krok 4

Awokado obrać, przekroić w pół i usunąć pestkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pomidora pokroić w bardzo drobną kosteczkę, odcisnąć wodę i dodać do masy, wymieszać.



Krok 5

Zacząć składać burgery. Bułki rozciąć w pół, podsmażyć środki na patelni. Posmarować majonezem. Wyłożyć burgera, cebulkę, szpinak i guacamole. Przykryć burgera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.