Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bataty przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut od zagotowania. Ostudzić, umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko. Fasolę odsączyć i dodać do masy, rozgnieść widelcem. Ugotowaną kaszę jaglaną odcedzić i dodać do masy. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.
Piekarnik nastawić na 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować 4 burgery i wyłożyć na papier. Posmarować oliwą i piec przez 25 minut.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć przez 2 minuty. Następnie dodać 2 łyżki brązowego cukru. W razie potrzeby dodać więcej oleju i podsmażać, aż do rozpuszczenia cukru. Ściągnąć z ognia.
Awokado obrać, przekroić w pół i usunąć pestkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pomidora pokroić w bardzo drobną kosteczkę, odcisnąć wodę i dodać do masy, wymieszać.
Zacząć składać burgery. Bułki rozciąć w pół, podsmażyć środki na patelni. Posmarować majonezem. Wyłożyć burgera, cebulkę, szpinak i guacamole. Przykryć burgera.
Dodaj komentarz