chleb bezglutenowy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g sezamu
  • 100 g słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 1 łyżka suszonych ziół np. prowansalskich, tymianek, oregano
  • 1 łyżeczka nasion kopru lub kminku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 kostka twarogu
  • 4 jajka
  • opcjonalnie: 100 g posiekanych w kosteczkę suszonych śliwek lub suszonej żurawiny oraz 2 łyżeczki nasion chia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki sypkie umieścić w misce i wymieszać: zmielone migdały, orzechy, siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni oraz drobno posiekane suszone śliwki lub posiekaną żurawinę oraz nasiona chia. Wsypać też wszystkie przyprawy: zioła, koper włoski lub kminek, proszek do pieczenia, sól i pieprz.



Krok 2

Czosnek przecisnąć przez praskę, rónież dodać. Dodać twaróg i jajka i wszystko zmiksować.



Krok 3

Podłużną formę o długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Aby papier dobrze przylegał do formy, można ją wcześniej posmarować tłuszczem.



Krok 4

Masę na chleb wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 40 - 45 minut w 180 stopniach C lub około 1 godziny w 160 stopniach C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.