Chlebek naan

Płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie nieregularnego koła. Podawany jako przystawka najczęściej w zestawieniu z aromatycznymi oliwami.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 serek Łaciaty Indyjski 200 g
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy mleko, dodajemy łyżeczkę cukru oraz drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na kilka minut.



Krok 2

W tym czasie do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy kolejno: olej, przygotowany zaczyn, jogurt naturalny. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Ciasto odstawiamy przykryte lniana ściereczka na godzinę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Wkładamy do środka kamień do pizzy (zamiennie natłuszczoną blachę).



Krok 4

Ciasto ponowne wyrabiamy. Odrywamy kawałki i formujemy kulki. Wałkujemy na grubość około 5 cm.



Krok 5

Pieczemy placki 7 minut. Podajemy z oliwą z oliwek. Ich smak idealnie podkreśla i uzupełnia podanie z Serkiem Łaciaty o smaku indyjskim.



Wskazówki

Idealnie smakuje posmarowany serkiem Łaciaty o smaku indyjskim

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.