Płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie nieregularnego koła. Podawany jako przystawka najczęściej w zestawieniu z aromatycznymi oliwami.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Podgrzewamy mleko, dodajemy łyżeczkę cukru oraz drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy kolejno: olej, przygotowany zaczyn, jogurt naturalny. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Ciasto odstawiamy przykryte lniana ściereczka na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Wkładamy do środka kamień do pizzy (zamiennie natłuszczoną blachę).
Ciasto ponowne wyrabiamy. Odrywamy kawałki i formujemy kulki. Wałkujemy na grubość około 5 cm.
Pieczemy placki 7 minut. Podajemy z oliwą z oliwek. Ich smak idealnie podkreśla i uzupełnia podanie z Serkiem Łaciaty o smaku indyjskim.
Idealnie smakuje posmarowany serkiem Łaciaty o smaku indyjskim
Dodaj komentarz