Ciocia przywiozła ze Szkocji przepis na chleb herbaciany i cieszenie się świeżo upieczonym bochenkiem stało się rodzinną tradycją podczas wakacji. Każdy plasterek jest wypełniony czerwonymi wiśniami.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W dużej misce połącz pastę migdałową i masło. Ubijaj mikserem, aż dobrze się wymiesza. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. W małej misce delikatnie wymieszaj wiśnie i 1 łyżkę mąki. Odłóż na bok.
Połącz proszek do pieczenia, sól i pozostałą mąkę. Stopniowo dodawaj mieszankę do ubitej masy na zmianę z mlekiem. Dobrze ubijaj po każdym dodaniu.
Ciasto podziel na sześć części. Dwie keksówki do chleba wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do blaszki włóż pierwszą warstwę ciasta i połowę owoców. Następnie przykryj drugą warstwą ciasta i owoców. Na koniec połóż trzecią warstwę ciasta i wierzch wygładź szpatułką. Powtórz czynności z drugą blaszką.
Piekarnik nagrzej do 180°. Chlebki piecz ok. 80 min, aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha. Ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij je z foremek na drucianą kratkę, aby ostygły. Smacznego!
Przed podaniem możesz ozdobić wierzch chlebków ubitą śmietaną 30% lub 36%.
Ten przepis możesz wykonać także bez dodatku owoców.
Dodaj komentarz