Pyszny buraczany chłodnik z dodatkiem maślanki, to idealna propozycja na obiad. Używanie piekarnika latem może wydawać się szaleństwem, jednak w tym wypadku warto - buraki dzięki pieczeniu w skórce mają wyrazistszy smak od tych gotowanych. I ten piękny kolor!
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzej do 200⁰C.
Buraki umyj i każdy z osobna owiń folią aluminiową (bez obierania). Ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godziny. Żeby sprawdzić, czy buraki się upiekły, należy rozwinąć folię i wbić w nie nóż. Jeśli wchodzi gładko, buraki są gotowe.
Buraki ostudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, a chwilę później czosnek. Przesmaż. Dodaj buraki i smaż razem całość ok. 10 minut. Wlej część bulionu – tyle, aby przykryło buraki – i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie zdejmij z patelni i ostudź.
W dużej misce lub garnku wymieszaj zawartość patelni wraz z maślanką i pozostałym bulionem. Zblenduj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Dodaj komentarz