Świeża opiekana bagietka z dodatkiem salsy pomidorowej i bazylii, to lekkie i zdrowe śniadanie. Dodatkowo bazylia sprawia, że posiłek jest bardzo aromatyczny.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy salsę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Do miseczki wlać oliwę, ocet, doprawić solą oraz pieprzem. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy albo trzemy na tarce. Dodajemy go do pomidorków. Bazylię siekamy albo rozrywamy w dłoniach i także dodajemy. Wszystko razem mieszamy.
Pieczywo kroimy w dowolny sposób np. Ciabatę na pół i opiekamy w tosterze albo na suchej patelni. Drugi ząbek czosnku przekrawamy na pół i smarujemy nim pieczywo. Następnie smarujemy masłem i doprawiamy pieprzem.
Gotową salsę nakładamy na kromki chleba i podajemy.
Dodaj komentarz