Lasagne z wieprzowiną

Lasagne z wieprzowiną to klasyczne danie. Pyszne, sycące, bardzo dobre rozwiązanie na niedzielny obiad. Polecana dla każdego. Warto spróbować chociaż kawałek tego wyśmienitego dania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu do lasagne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 300 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 szklanka mleka Łaciate 2%
  • 100 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 250 g tartego Sera Mozzarella Mlekpol
  • 150 g tartego Sera Gouda Mlekpol
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie smażymy na oleju aż do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy.



Krok 2

Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę i pomidory w puszce, mieszamy, a następnie ponownie smażymy przez 3 minuty.



Krok 3

Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i pieprz. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy połowę sera żółtego i gotujemy, aż się rozpuści.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno mięso mielone, makaron, mięso, sos pomidorowy i tartą mozzarellę. Kolejne warstwy układamy w podobny sposób. Na górę dajemy makaron, sos pomidorowy i starty ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.