Chrust lany

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 jaja rozmiar L
  • 180 ml mleka Łaciate
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (wódka, koniak, spirytus)
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju.





Krok 2

Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanyn z cukrem waniliowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.