Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki to świetny pomysł na deser, podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły czy też pracy. Nadziewane śliwkami z cynamonem - nie od dziś wiadomo, że jest to połączenie idealne. Aby bułeczki dłużej zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je po wystudzeniu w szczelnym pojemniku.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g mąki pszennej,
  • - 250 ml letniego mleka Łaciate,
  • - 120 g cukru pudru,
  • - 30 g masła Łaciate,
  • - 20 g drożdży,
  • - 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Śliwki:

  • - 300 g śliwek,
  • - 1 łyżka cukru,
  • - 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodać do mleka, wymieszać do rozpuszczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.



Krok 2

W tym czasie roztopić i ostudzić masło.



Krok 3

Przygotowany rozczyn połączyć z pozostałą mąką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dłonią wyrabiać ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno gładko odchodzić od miski, jednak może się lekko kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).



Krok 4

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.



Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. W razie potrzeby podsypać mąką. Każdą część rozwałkować lub rozciągnąć w dłoni, w środku umieścić śliwki i zakleić, formując bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.



Krok 6

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 7

Bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut. Wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.