Chutney z czerwonej cebuli z rodzynkami

Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, jest bardzo ciekawym rodzajem sosu, będącego połączeniem warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Stałym składnikiem jest ocet tu winny, zwykle połączony z cebulą i słodkimi, świeżymi lub suszonymi owocami, przyprawionymi na ostro. Chutney z czerwonej cebuli, nazywany w Polsce swojsko wytrawną marmoladą z cebuli, stał się hitem ostatnich lat. Wspaniale smakuje z dziczyzną i pieczonym mięsem na ciepło i zimno. Dodaje się go do drożdżowych kulebiaków, cebularzy lub po prostu smaruje nim kanapki.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • Garść rodzynek
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Kiść ciemnych dojrzałych winogron z cierpkim posmakiem
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1-2 łyżeczki czarnego lub czerwonego pieprzu
  • Kilka goździków
  • Kilka gałązek rozmarynu lub tymianku (posiekane)
  • Olej do smażenia (1-2 łyżki)

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy cukier i pieprz i na małym ogniu karmelizujemy cebulkę przez 3-5 minut cały czas mieszając ją, by nie przypaliła się.



Krok 2

Do skarmelizowanej cebuli dodajemy ocet, wino, winogrona, rodzynki i resztę przypraw. Dusimy całość na maleńkim ogniu wciąż mieszając, aż wszystkie smaki połączą się, a cebulka będzie miękka, czyli około 15 minut.



Krok 3

Jeszcze gorący chutney przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.